Last Articles
Lojistik Nedir? E – Ticarette Lojistik Yönetimi
E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan tüketiciler satın aldıkları ürün ve hizmetlere hızlı bir şekilde ulaşmayı ister. Bununla beraber her tüketicinin temel amacı da ürünlere problemsiz bir şekilde ulaşmaktır. Bu nedenle her e-ticaret firmasının müşterilerine kesintisiz bir hizmet sunabilmek için e-ticarette lojistik yönetimini profesyonel bir şekilde yapmaya özen göstermesi gerekmektedir.
E-ticarette lojistik yönetimi yapmak isteyen markaların ilk yapması gereken çalışmaların başında doğru ve planlı bir şekilde hareket etmek yer almaktadır. Çünkü doğru planlanmamış süreçler e-ticaret firmalarının sipariş, teslimat ve kargo yönetimi gibi konularda problemler yaşamasına neden olmaktadır. Bu durum da aslına bakıldığında plansızlıktan dolayı markalarım müşteri kaybetmesine yol açmaktadır.
E-ticarette Lojistik Yönetimi adlı bu yazımızda sizler için e-ticaret sektörünün önemli bir süreci olan lojistik, lojistiğin önemi, e-ticarette lojistik ve e-ticaret lojistik yönetimi gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz . Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ticarette lojistik yönetimini nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Lojistik Nedir?
Lojistik ya da bilinen bir diğer adı ile nakliye ürün ve hizmetlerin tüketicilere ya da şirketlere aktarılmasını sağlayan bir araçtır. Lojistik her zaman ihtiyaçların arttığı ve istenilen zamanda ulaştırma gibi amaçlarla hareket etmektedir.
E-ticaret sektörü dendiğinde aslına bakıldığında lojistik için müşterilerin ürünlere istedikleri zaman istedikleri dönemlerde ulaşmasını sağlayan süreçler olarak bir tanımlama yapılması da mümkündür.
E-ticarette Lojistiğin Önemi
E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan her işletme için önemli olan konuların başında e-ticarette lojistik yönetimi yer alır. Çünkü e-ticarette lojistik yönetimini markalara belirli avantajlar sağlarken belirli dezavantajlı durumların da ortaya çıkmasına neden olabilir.
E-ticarette lojistik yönetim sürecinde markalar planlı bir şekilde hareket etmediği takdirde maliyetlerin artması söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden her markanın maliyetleri düşürmek için e-ticarette lojistik süreçleri üzerine profesyonel çalışmalar yapması gerekir.
Depolama masrafları
Tedarik masrafları
Personel maliyetleri
Gibi önemli masraflar lojistik süreçlerinde planlanmadığı zaman markaların maliyetlerini arttırır. Genellikle ürün sayısı az olan işletmelerde lojistik yönetimi yapabilmek daha kolayken yatay e-ticaret modeli ile çalışan yani farklı ürün gruplarında ve farklı kategorilerde satış yapan markaların lojistik yönetiminde problem yaşamamak için depo yönetimini profesyonel bir şekilde yapması gerekir. Aksi halde işletmeler depo masrafları ile karşı karşıya kalır ve bu da e-ticarette karlılığı azaltır.
Dropshipping e-ticaret modeli ile çalışan markalar e-ticaret lojistik süreçlerini ve depolama süreçlerini tedarikçiler sayesinde gerçekleştirir. Fakat bu noktada markaların tedarikçiler ile iyi anlaşmalar yapması gerektiğini söylemek mümkündür. Aksi halde tedarikçi tarafından yapılan hatalar markaların geleceğini olumsuz etkileyebilmektedir.
Stok takibi yapımını kolaylaştırmak ve e-ticaret lojistik yönetimini profesyonel bir şekilde yapmak için her markanın depo yönetim sistemi kullanmaya özen göstermesi gerekir.
E-ticarette Lojistik Yönetiminin Temel Yapısı
E-ticarette lojistik yönetimi dendiği zaman değinilmesi gereken konulardan birisi de lojistik yönetiminin temel yapısıdır.
Ürün taşıma
Ürün envanteri tutma
Stok kontrolü
Ürün idaresi
Depolama
Paketleme
Maliyetlerin Kontrolü
Teslimat
E-ticarette lojistik süreçleri olarak bilinmektedir. Gelin şimdi bu konuya daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Ürünlerin Taşınması
E-ticaret ile internetten ürün satan işletmeler sattıkları ürün ve hizmetleri stoklu bir şekilde satıyorsa bu ürünleri tedarik etmek zorundadır. Tedarik edilen ürünlerin de e-ticaret firmalarının depolarına taşınması gerekir. Bu nedenle sevkiyat yönetimine önem verilmesi gerekmektedir
Ürün Envanterinin Tutulması
Depolara gelen ürünlerin envanter kaydının yapılması e-ticarette lojistik yönetiminin bir parçasıdır. Envanter yönetimi giriş ve çıkışı yapılan ürünlerin takip edilmesini kolaylaştırır. Bununla beraber maliyet hesaplaması yapma konusunda da markalara yardımcı olur.
Stok Kontrolü
Çoğu zaman e-ticaret firmalarında yaşanan yoğunluklardan dolayı stok kontrolü yapmak mümkün olmayabilir. Bu durum da e-ticarette lojistik yönetiminin önündeki en büyük engeller arasında yer alır. Bu nedenle e-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan her işletmenin profesyonel bir şekilde stok kontrolü yapması gerekir. Bunu yapabilmek için de çoğu işletme aylık ya da haftalık olarak stok sayımı yapar.
Ürünlerin Depolanması
E-ticarette lojistik yönetiminin bir parçası olan ürün depolama işlemleri markaların sipariş ve depo yönetimini kolaylaştıran bir süreçtir. Genellikle bu noktada birçok işletme depo yönetim sistemlerini kullanarak ürün depolama süreçlerini yönetmektedir. Böylece hem stok hem de tedarik zinciri yönetimini daha profesyonel bir şekilde yürütebilmektedirler.
Ürün depolanması sürecinde profesyonel bir şekilde hareket eden markalar daha kolay bir şekilde e-ticarette lojistik yönetimi yapabilmektedir fakat bu noktada da planlı bir şekilde hareket etmek markaların önem vermesi gereken süreçlerin başında yer almaktadır.
Paketleme
Lojistik yönetiminin bir parçası olan paketleme süreci hem ürün teslimatı yapacak markaların hem de ürünleri teslim alacak markaların önem verdiği süreçlerden birisidir. Paketlemenin profesyonel bir şekilde yapılması nakliyat ve depolama gibi süreçlerde karşılaşılabilecek problemlerden dolayı ürün ve hizmetlerin zarar görmesini engellemektedir.
Maliyetlerin Kontrolü
E-ticarette lojistik süreçlerinin önemli bir parçası da maliyetlerin kontrolüdür. Çünkü markalar genellikle e-ticaret maliyetlerini azaltmak için lojistik yönetimine yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bu durumda da e-ticaret firmalarının sürekli olarak maliyetlerini kontrol etmesi ve kar zarar hesabı yapması gerekir. Aksi halde işletmeler zarar tablosunu göremedikleri takdirde maliyetleri artış gösterebilir.
Teslimat Süreçleri
E-ticarette lojistik yönetiminin en önemli parçalarından birisi teslimat süreçleridir. Çünkü müşteriler tarafından satın alınan ürünlerin problemsiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi halde e-ticaret firmalarının iade oranları artış gösterirken müşteri memnuniyeti azalmaktadır. Bu nedenle her e-ticaret firması lojistik yönetiminin bir parçası olan teslimat süreçlerine önem vermelidir.
Sizler de e-ticarette teslimat süreçlerini profesyonel bir şekilde yönetebileceğiniz çalışanlar ve kargo firmaları ile işbirliği yapabilir ve teslimattan kaynaklanacak problemlerin önüne geçebilirsiniz.